Ce proceduri trebuie sa urmati pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan?

Articolul 1^1

In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresia «caine fara stapan» are urmatoarea semnificatie: orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. (Sursa definitiei)

Asociatia Pro Civilizatie – fara maidanezi va poate oferi consultanta pentru oricare dintre procedurile de mai jos. Desi va recomandam sa aplicati actiunile in ordine consecutiva, uneori, in functie de situatia concreta, acestea pot fi aplicate simultan.

Pentru fiecare dintre proceduri va punem la dispozitie MODELE DE SESIZARI SI PLANGERI (daca apasati pe cuvintele sesizare sau actiune in instanta veti ajunge la sesizarea sau plangerea potrivita pentru procedura descrisa la punctul respectiv — in lucru).

Procedurile de urmat

 1. sesizare pentru capturarea cainilor fara stapan de pe domeniul public la serviciul de gestionare a cainilor fara stapan din orasul dumneavoastra:
 2. sesizare pentru capturarea cainilor fara stapan de pe domeniul public la Politia Locala din cadrul primariei orasului dumneavoastra;
 3. daca sunt caini cu detinator lasati liberi ce s-au dovedit deja a fi agresivi, sesizare la Politia Romana;
 4. daca sunt caini cu detinator lasati liberi ce pot pune in pericol bunuri sau persoane, sesizare la Politia Romana;
 5. daca sunt caini periculosi cu detinator lasati liberi, sesizare la Politia Romana;
 6. sesizare pentru capturarea cainilor fara stapan de pe domeniul public la Politia Animalelor din cadrul DSVSA din judetul dumneavoastra;
 7. caini fara stapan de incinta (de pe proprietate privata):
 8. daca serviciul mentionat la punctul 1 nu captureaza cainii fara stapan in timp util si pericolul creat de acestia se mentine:
  • sesizare la DSVSA din judetul dumneavoastra pentru neaplicarea corespunzatoare a legii;
  • actiune in instanta impotriva primarului si impotriva celorlalte persoane implicate*.
 9. daca nu este infiintat deja serviciul mentionat la punctul 1:
  • sesizare la DSVSA din judetul dumneavoastra pentru neaplicarea corespunzatoare a legii;
  • actiune in instanta impotriva primarului si impotriva celorlalte persoane implicate*.
 10. daca primaria din orasul dumneavoastra aproba sau a aprobat deja o Hotarare de Consiliu Local (HCL) contrara legii, sesizare la Prefectura din judetul dumneavoastra.

persoanele implicate difera in functie de situatia concreta din orasul dumneavoastra

Daca intampinati dificultati in aplicarea oricareia dintre procedurile descrise anterior, dar in mod special pentru procedurile descrise la punctul 8punctul 9 si punctul 10, va recomandam sa contactati Asociatia prin metodele descrise in sectiunea CONTACT.

Important !

Intrucat Asociatia Pro Civilizatie – fara maidanezi considera esentiale sprijinul si implicarea cetatenilor in vederea eradicarii flagelului reprezentat de cainii fara stapan, actiunile Asociatiei vor fi intotdeauna direct proportionale cu nivelul de implicare a cetatenilor. Altfel spus, gradul de implicare a Asociatiei in rezolvarea problemei cainilor fara stapan din orasul dumneavoastra va depinde in mare masura de nivelul dumneavoastra de interes pentru aceasta problema.