Ce pasi trebuie sa urmati in vederea rezolvarii problemei cainilor fara stapan*?

*O.U.G. 155/2001, in articolul 1^1 defineste cainii fara stapan dupa cum urmeaza: „In sensul prezentei ordonante de urgenta, expresia «caine fara stapan» are urmatoarea semnificatie: orice caine crescut, adapostit, tinut pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora, in afara proprietatii stapanului sau detinatorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.(Sursa definitiei)

Asociatia Pro Civilizatie – fara maidanezi va poate oferi consultanta pentru oricare dintre pasii de mai jos. Actiunile se recomanda a fi facute consecutiv sau simultan, in functie de situatia concreta.

Pasii de urmat sunt urmatorii:

1 Prima sesizare pentru capturarea cainilor fara stapan de pe domeniul public pe care trebuie sa o faceti este catre Primaria si Consiliul Local din localitatea dumneavoastra. Primaria trebuie, fie sa aiba un Serviciu de gestionare a cainilor fara stapan propriu, fie sa fi cesionat, incredintat sau delegat acest Serviciu catre un Operator.

2. In cazul in care cainii sunt in anumite curti, terenuri, parcari sau incinte (publice sau private) care au administratori: institutii, spitale, clinici medicale, policlinici, centre spa, gradinite, scoli, licee, universitati, sectii de politie, biserici, banci, teatre, cinematografe, muzee, malluri, centre comerciale, depozite, piete, parcuri, cimitire, gradini botanice sau zoologice, baze sportive, stadioane, garaje, depouri, autogari, gari, aeroporturi, serviceuri auto, dezvotatori imobiliari, Romsilva, administratori lacuri, administatori campinguri, administratori plaje, administratori ferme de animale, hoteluri, pensiuni, I.M.M.-uri, terenuri, livezi, sere, incinte folositi modelul Sesizare nr 1 bis – Catre Administratorii diferitelor institutii cu curti, parcari sau incinte.

3. In cazul in care cainii de pe spatiul public pe care ii reclamati intra si ies pe/de pe o proprietate privata (curte, incinta, teren), in paralel cu Sesizare nr 1 – catre Primarie si Consiliul Local trebuie sa adresati inca doua sesizari: una catre Politie Locala din cadrul Primariei orasului dumneavoastra (model Sesizare nr 2a – Catre Politie) si una catre DSVSA din judetul dumneavoastra (model Sesizare nr 2b – Catre D.S.V.S.A.)

  1. In cazul in care sesizarea adresata Primariei (model Sesizare nr 1 – catre Primarie si Consiliul Local) nu este solutionata si anume cainii fara stapan reclamati de dumneavoastra nu au fost ridicati de pe domeniul public sau nu au fost ridicati in totalitate, este necesar a adresa inca doua sesizari, una catre DSVSA din judetul dumneavoastra (model Sesizare nr 3a – Catre D.S.V.S.A.) si una catre Politia Animalelor din cadrul M.A.I. (model Sesizare nr 3b – Catre Politia Animalelor).
  2. In cazul in care nici DSVSA si nici Politia Animalelor nu rezolva, veti face face o petitie catre Avocatul Poporului (Sesizare nr 4 – Petitie catre Avocatul Poporului).
  3. In cazul in care in orasul dumneavoastra a fost aprobata o Hotarare de Consiliu Local (HCL) contrara legii (care permite reabandonarea cainilor pe strazi dupa sterilizare) este necesar sa adresati o sesizare catre Prefectura din judetul dumneavoastra (model Sesizare nr 5 – Prefectura).
  4. In cazul in care sesizarile adresate Sesizare nr 3a – Catre D.S.V.S.A si Sesizare nr 3b – Catre Politia Animalelor si Sesizare nr 5 – catre Prefectura nu solutioneaza problema, va fi necesara o actiune in instanta impotriva primarului si impotriva celorlalte persoane implicate* in neaplicarea sau obstructionarea aplicarii legii (a O.U.G. 155/2001).

persoanele implicate difera in functie de situatia concreta din orasul dumneavoastra

Daca intampinati dificultati in urmarea pasilor de mai sus, dar in mod special pentru pasul 6, va recomandam sa contactati Asociatia prin metodele descrise in sectiunea CONTACT.

Important !

Intrucat Asociatia Pro Civilizatie – fara maidanezi considera esentiale sprijinul si implicarea cetatenilor in vederea eradicarii flagelului reprezentat de cainii fara stapan, actiunile Asociatiei vor fi intotdeauna direct proportionale cu nivelul de implicare a cetatenilor. Altfel spus, gradul de implicare a Asociatiei in rezolvarea problemei cainilor fara stapan din localitatea dumneavoastra va depinde in mare masura de nivelul dumneavoastra de interes pentru aceasta problema.